Torkad köttfärssås och förberedelser för vinterfjäll

IMG_1404IMG_1401

Just nu är lägenheten uppochner! Jag håller på att förbereda för nästa tur. Det blir 9 dagar i Vålådalen. Vinterfjällutbildning med en grupp ungdomar som pluggar till naturguider.

Jag kommer att åka upp till Vålådalen på torsdag för att reka området några dagar. På Måndag kommer ungdomarna upp tillsammans med en kollega. Under veckan kommer vi sedan att öva ledarskap och personlig färdighet i vinterfjäll-miljö.

Utöver all packning är det mycket mat som ska förberedas. Jag gillar att torka min egen mat. Just nu puttrar ugnen med lite lök, morötter och oliver på tork. Det är perfekt att använda för att förstärka lite soppor och annan mat! Det blir mycket torkad köttfärssås, tacos och lövbiff när jag är på tur till fjälls.

Ett grymt recept för att torka din egen köttfärssås till nästa fjälltur:

  1. Stek köttfärs och lök. (använd helst inget matfett.)
  2. När köttfärsen börjar bli klar kan du krydda med salt, peppar och sambal. Tryck i knappt en halv tub tomatpuré.
  3. Om du vet att du ska använda köttfärsen ganska snart kan du hälla i lite viltfond.
  4. Stek ganska hårt. Ju mer vätska som ånga bort nu, desto bättre.
  5. När köttfärsen är klar, brer du ut den på ett bakplåtspapper, på ett galler eller en plåt.
  6. Sätt plåten mitt i ugnen och dra på ca 45-50 grader. Lämna luckan på glänt. Detta gör att vätskan som drivs ur maten kan ventileras ut ur ugnen. (Jag brukar sätta en träslev mellan luckan och ugnen för att hålla luckan på glänt.)
  7. Låt köttfärsen torka i ca 12-14 timmar (varmluftsugn, ca 45-50 grader)
  8. Efter ca halva tiden kan du ta ut plåten och finfördela köttfärsen med fingrarna.
  9. Klart!
  10. Packa köttfärsen i t.ex. en glasburk. Jag brukar även smula ner torkade trattkantareller i köttfärsen. Förvara svalt och mörkt.

När du sedan ska tillaga maten i fält gör du följande:

  1. Häll den torkade köttfärsen i t.ex. en liten Nalgene-flaska med stor öppning. (experimentera dig fram till vad som är en lagom portion för dig)
  2. Fyll på med mycket vatten. Skaka flaskan.
  3. Låt stå och dra i minst 3 timmar.
  4. Koka upp i en kastrull. Häll i t.ex. glasnudlar som har tre minuters koktid. Koka allt tillsammans.
  5. Låt kastrullen dra en stund.
  6. Klart!

Det man kan tänka på är att krydda den torkade köttfärsen lite extra. Torkad mat tenderar att tappa lite smak. Detta har blivit något av en standardrätt för mig när jag är på tur. Det är galet gott!

Vad är ditt favoritrecept när du är på tur?