När man är ute på friluftsäventyr några dagar eller så, kan man ju enkelt ha med sig all möjlig “vanlig” och färsk mat. Men så snart man ska ge sig ut på en lite, lite längre tur, eller kanske när låg vikt är högt prioriterad, är egen torkad mat helt oslagbart. Att köpa frystorkad mat på påse som man häller varmt vatten i, kan alltid vara ett alternativ. Maten har också ofta samma konsistens, men olika kryddning. Personligen tycker jag frystorkad mat är gott, men alla håller inte med. Dessutom är det väldigt dyrt och inte ovanligt att en portion kostar 80:- eller mer. Äter man många måltider på tur, blir det snabbt stora kostnader. Däremot att torka sin egen mat är både lätt, billigt och framförallt är det riktigt, riktigt gott!

Häng med så ska jag ge min take på att torka egen mat!

Först och främst, låt mig skilja på begreppen “torkad” och “frystorkad”.

Att frystorka mat är en komplicerad process som kräver speciell utrustning och inget vi vanliga konsumenter kan göra hemma i köket. Mycket förenklat kan man säga att färdiglagad mat fryses ner i ett vakuum. I denna process förångas isen och vattnet försvinner ut maten. Resultatet blir att matens struktur blir hålig. Alla ytor/hålrum som fyllts av isen blir tomma. Detta är vad som gör att maten blir tillagad så snabbt när man tillsätter varmt vatten. Torkad mat däremot, är tillagad mat som man sakta torkar i varm luft (t.ex. en varmluftsugn) tills allt vatten förångats. Detta är en ganska lång process, vilket gör att maten sakta krymper ihop och blir mer och mer kompakt. Att tillaga denna mat tar därför längre tid, för att det är svårare för vattnet att penetrera maten. Väldigt förenklat förklarat.

I denna artikel ska vi koncentrera oss på att torka egen mat i en varmluftsugn. Jag förklarar principen och delar med mig av några recept så som jag använder dem. När man väl fått grepp om principen, kan man torka alla möjliga typer av mat och råvaror, och det är riktigt kul att experimentera. Gemensamt för att torka råvaror hemma är att man vill använda så lite fett som möjligt. Fettet kan man inte torka, utan det riskerar att härskna. Torkad lax t.ex. (en fet fisk) kan man torka och sedan förvara i frysen i lätt ett halvår. Torkad köttfärs (gjord på köttfärs med 8-10% fett) har jag själv förvarat närmre två år i en lufttät glasburk i ett mörkt och svalt köksskåp.

Andreas egen torkade köttfärssås

En av mina självklara favoriter på fjällvandring eller kajak-turer är pasta med köttfärssås. Jag använder helst ekologisk köttfärs med max 8-10% fett. I en knipa har jag använd lite sämre färs med 22% fett utan problem.

Jag börjar med att steka köttfärsen i en teflonpanna utan något tillsatt fett/smör/olja. Krydda gärna extra mycket. Torkad mat tenderar att tappa lite smak. Jag brukar även använda tomatpuré, gul lök och pressad vitlök när jag steker köttfärsen. När allt är riktigt genomstekt och så finfördelat som möjligt, häller jag ut stekpannans innehåll på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Jag brer ut köttfärsen och finfördelar så mycket det går. Sedan skickar jag in plåten i min varmluftsugn, lämnar luckan på lite glänt (jag brukar sätta en träslev i luckans öppning för att hålla den lite på glänt. Värmen sätter jag på 50 grader och sedan är det bara att vänta. Själva torkningen tar 8-12 timmar. Två, tre gånger tar jag ut plåten och vänder runt köttfärsen och delar eventuella klumpar som jag missat. Thats it! Här är det väldigt viktigt att färsen verkligen är torr. Du kan inte torka för länge, däremot för kort tid. Ofta gör jag flera plåtar åt gången. Eftersom man endast har ugnen på 50 grader drar det inte lika mycket ström som man kan tro.

Hur tillagas sedan denna köttfärssås då? Jo, när jag är ute på vandring eller kajakpaddling och ska äta köttfärssås till middag, lägger jag min köttfärs i blöt vid lunchen. Jag läger den i en flaska med kallt vatten eller bara dubbla fryspåsar. På kvällen när man sedan ska äta, är det bara att koka upp så är det klart. Om man är lite glömsk, som jag kan vara ibland 😉 så går det jättebra att tillaga den torkade färsen direkt till middagen. Processen tar bara lite längre tid. Jag brukar koka upp färsen och låta den koka en minut eller två. Sedan stänger jag av stormköket och låter grytan stå med lock i ca 20-30 minuter. Sedan lägger jag pastan i grytan och kokar upp allt en gång till. När pastan är klar är köttfärssåsen klar. Hur. Enkelt. Som. Helst! För att få det lite mer såsigt kan man tillsätta majzena, lite pulvermjölk, en buljongtärning och kryddor.

Oavsett vad du torkar hemma, så är principen densamma. Andra favoriter för min del är torkad kyckling, tonfisk, lax, skinka. Grönsaker då? jajamensan, det är ännu lättare att torka! Jag torkar ofta paprika, potatis, oliver, kiwi, kikärtor.

Supertipset: Snabblunch!

Eftersom jag ofta jobbar utomhus med olika grupper, antingen om det gäller utbildning eller guidning, är det viktigt för mig att ha god och snabb mat som är enkel att tillaga till lunch. Ofta är det gäster eller studenter som behöver min uppmärksamhet under lunchen och jag vill inte vara låst vid mitt stormkök i en timme. Min lösning är egna vakuumförpackade påsar med egen torkad mat som endast kräver varmt vatten. Jag har en enkel vakumförpackare med påsar som man klipper till från en rulle. Jag gör påsarna lite större än vad jag behöver, för att få utrymme till vatten och för att kunna röra runt ordentligt. Påsen fyller jag sedan med snabbris (3 min koktid) eller coscos. Jag häller i en på varma koppen (tomat och basilika är min favorit! Men den är svår att hitta) Sedan fyller jag på med grönsaker (ofta paprika, torkad spenat, lite oliver och röd lök) och ibland något mer protein, t.ex. torkad påläggsskinka. Dessa påsar vakuumförpackad jag sedan och vips så har jag en egen på som jag kan skära upp, fylla på med kokande vatten, röra runt och tillsluta. Sedan väntar jag 8-10 min så är maten klar. Och disk blir det ingen. Påsen kan jag tvätta ur, ta hem, tvätta i diskmaskinen och återanvända.

Hoppas dessa tips kan komma till nytta! Dela gärna med dig av dina erfarenheter och spännande recept som du skapar!