Naturfoto-kurs

I helgen har jag haft det andra kurstillfället på min naturfoto-kurs. Denna gång var vi längs Mörrumsån och fotograferade.

På första lektionen pratade vi om vad som gör en bra bild, olika ”regler” för komposition och hur man kan bryta dessa på ett kreativt sätt. Vi tittade på massa olika bildexempel och resonerade kring bildspråk, komposition och budskap eller vad en bild säger. Vi repeterade även olika inställningar på kameran så som exponerinstriangeln (iso, bländare, slutartid) och vitbalans, ljusmätning, fokusområde med mera.

Detta som vi pratade om i teorin sist, försökte vi tillämpa i praktiken idag. Flera av deltagarna lämnade sin comfort zone och experimenterade med att fota manuellt (M) jättekul! Jag tror att man måste utmana sig lite för att utvecklas.

Vi började med att försöka fånga de hoppande laxarna i mörrumsån. Jag tror nog att alla lyckades få med sig en bra bild. Kul! Under tiden vi försöker tajma de hoppande laxarna, kommer det en nyfiken trana och poserar snällt för oss. Som om inte detta är nog, dyker plötsligt en glada upp och cirkulerar över oss. När jag zoomar in ser man tydligt att den håller resterna av en fisk i klorna, som den sedan flyttar över till att bära i näbben. MAGISKT!

Vi tar en samling och repeterar inställningar och hur jag tänker när jag bestämmer vilka manuella inställningar jag ska använda. Sedan promenerar vi nerströms och stannar på några olika platser för att fota den vackra omgivningen. Vi börjar prata om att ta bilder med lång slutartid och på så sätt fånga vattnet som en slät “dimma” Vi experimeterar en stund och jag demonstrerar ett ND-filter. Det är ett runt filter som man skruvar på objektivet för att begränsa ljusinsläppet i kameran. Enkelt beskrivet är ett ND-filter som ett par solglasögon för kameran.

Vi avslutar med att promenera tillbaka och fortsätter att fota långa exponeringar av det strömmande vattnet.
Denna typ av fotografering kommer vara en bra förövning till nästa veckas fotolektion som kommer handla om light painting och steel wool-fotografering. Mer om det nästa vecka!

Spana in några av mina bilder från dagens fotokurs vid Mörrumsån.