Ledarskapsutbildning i svenska fjällen

jämtlandsfjällen

Bild från tidigare tillfälle, på en ren som korsar Storulvån.

Ännu en fantastisk utbildningstur i svenska fjällen, närmare bestämt Jämtlandsfjällen och Jämtlandstriangeln, är slut.

För 8:e eller 9:e året i rad har jag varit med om att arrangera en utbildningsvecka i fjällen under hösten. Under åren har vi hållt kursen på olika platser, men just Jämtlandsfjällen och området runt Storulvåns fjällstation, är platsen vi ofta återkomit till. Jag är även delaktig i att arrangera en liknande kurs i ledarskap under vinterfjäll-förhållanden.

Under kursen utbildar jag och en kollega blivande guider och ledare i ledarskap och personliga färdigheter i fjällmiljö. Även i år blir jag imponerad över alla fina samtal och diskussioner vi haft under kvällssamlingar, lektioner och vandringar. Det är så spännande att vara en del i faciliteringen av ny kunskap av dessa unga, blivande ledare och fjällguider.

Veckan började med olika typer av utbildningsmoment så som kartkunskap, vadning och korsande av strömmande vatten. Vi byggde sakta upp till att låta deltagarna planera sin egen dagstur med allt vad det innebär. Som guide behöver man ha mer än en plan. Man behöver en Plan B och en Plan C. Man behöver göra en strukturerad riskanalys med mera. Under dagen fick kursdeltagarna genomföra sin dagstur, som vi sedan under kvälen utvärderade, analyserade och reflekterade kring. Mycket kloka tankar och lärdomar kom fram. Härligt!

För många blev en av höjdpunkterna vår topptur upp till Getryggen. Flera trötta deltagare pushade sig själva och tillsamans kom vi alla upp till toppen. Vi belönades med fantastiska utsikter åt alla håll. Underbart!

För mig väntar nu en kort ställtid på hemmaplan, med tälttorkning och utrustningsvård, innan jag ger mig ut på nästa uppdrag.

Vill du veta mer om vad Nature By Andreas kan erbjuda?
Läs mer här…vi jobbar med kurser (hlr, sjukvård, kajak m.m.) event för företag (AW med matlagning över öppen eld, teambuilding på riktigt, föreläsningar) och olika typer av guidningar i skärgården, i fjällen och på andra platser.