Kajakpaddling i Fyrisån

Idag har jag och min kollega Sara kört lite kajakpaddling i Fyrisån. Det har dels varit en del av mitt nyårslöfte till mig själv, att genomföra lite fler mikroäventyr på hemmaplan, men även som fortbildning för mig själv. Jag har paddlat en del kajak men aldrig gått någon kurs. Jag har i olika sammanhang fått utbildning i att paddla kajak, till exempel under min idrottslärarutbildning på GIH, men aldrig tagit nått certifikat eller “riktig” paddelkurs. Well, det ändras idag! Kursen vi genomförde idag är Svenska Kanotförbudets kurs som heter Paddelpasset nivå Grön. Det finns flera nivåer Vit, som är den första och mest basic, sedan Gul, Grön, Blå, Röd, Svart.

Kajakpaddling i Fyrisån

Vädret har varit perfekt kajakväder: regn, is i vattnet och snö på lad. Vattentemperaturen låg väl strax över nollan gissar jag 😉

Kajakpaddling i Fyrisån

Allt innehåll kändes ganska självklart, men det var otroligt nyttigt att få en genomgång och en erfaren instruktör som sätter ord på allt och som ser detaljer som jag själv inte ser i min paddelteknik. Vi började med att prata om lyftteknik och att stiga i kajaken vid en brygga. Sedan paddlade vi en bit i Fyrisån och koncentrerade oss på olika typer av paddeltag. Vi paddlade framåt och bakåt, demonstrerade att vi kunde backa med precision, göra snabba accelerationer och inbromsningar. Vi fick olika tips på hur man kan svänga och övade på detta. Vi övade på att förflytta kajaken i sidled och att kanta kajaken och använda sig av lågt stöd för att få tillbaka balansen. Dagen avslutades såklart med ett bad 🙂 och övning i kamraträddning. Jag lärde mig ett nytt sätt att ta mig upp ur vattnet och ner i kajaken.

Kajakpaddling i Fyrisån

Under våren kommer jag fortsätta med olika fortbildningar och fler kajakkurser med inriktning mot säkerhet och ledarskap.

Stort tack till Sara Beckman för bilderna! Följ henne på Instagram @nordligt