Ännu en fjällutbildning – och jag älskar det!

För sjunde året i rad befinner jag mig till fjälls vecka 37. Denna vecka är ett stående inslag i mitt arbete. Jag är åter i Storulvåfjällen för att utbilda blivande guider och ledare som går utbildningen Natur och Äventyr.
Som vanligt handlar utbildningen om att få praktisk erfarenhet och kunskap om friluftsliv i fjällmiljö. Vi jobar mycket med personlig färdighet och stort fokus är såklart på säkerhet. Jag och kollegorna lär ut hur man vadar och korsar strömmande vattendrag på ett säkert sätt. Vi jobbar med första hjälpen och sjukvård i fält. Orientering och kartkunskap, vägval och förflyttning till fjälls, ovan trädgränsen. Förutom personlig färdighet är det största fokuset under veckan på ledarskap. Hur leder man en grupp? Vilka faktorer behöver man ta hänsyn till? Vilka faktorer påverkar en grupp? Hur hjälper vi som ledare en grupp att utvecklas och genomföra en uppgift tillsamans?

Deltagarna får praktiskt prova på allt vi pratar om. På kvällarna jobbar vi mycket med reflektion. Det innebär att vi pratar om vad som har hänt under dagen. Deltagarna sätter ord på sina uplevelser och vi instruktörer stöttar och leder deltagarna mot att sätta sina upplevelser i ett sammanhang.
Som vi säger: upplevelse + reflektion = ny kunskap.
Utan reflektion är veckan i fjällen till stor del just en upplevelse. Detta är inget fel, men jag tror att man med en strukturerad och systematisk approach till reflektion kan lära sig väldigt mycket nytt. Både om sig själv och andra, men även konkreta utbildningsmoment blir mer givande och lärorika.

Vädret under veckan var kallt, regnigt och blåsigt. Jag hörde inte ett enda klagomål på hela veckan. Vi hade flera sjukdomsfall och incidenter. Både små, men också två av allvarligare karaktär. Mina kollegor skötte sig utmärkt och våra deltagare likaså. Alla incidenter har slutat lyckligt.

Veckan avslutades med en föreläsning av Fjällräddningen. Vilka hjältar de är! All respekt för dessa eldsjälar som hjälper fjällvandrare i nöd under, ibland, hemska förhållanden.

Nu styr vi hemåt och på hemmaplan väntar nya äventyr. Nästa vecka startar jag två kurser. En kurs i naturfoto och en kurs i friluftsmatlagning över öppen eld.

 

Spana även in Nature By Andreas kommande vandringsresor. Under de närmsta veckorna släpper vi mer info, datum och priser.