Höstpaddling och utbildning i Färnebofjärdens Nationalpark

2015-09-29 Höstpaddling Färnebofjärden ät14 1 from Nature By Andreas on Vimeo.

En del av mitt jobb går ut på att utbilda blivande naturguider. Här är en kort sammanfattning av en av mina senaste turer med en grupp ungdomar. Vi befinner oss i Färnebofjärdens Nationalpark, mitt mellan Uppsala och Gävle. Typ.
Under ett par dygn njuter vi av underbart höstväder. Hela turen är mer eller mindre planerad av ungdomarna själva, som ett led i deras utbildning. De ansvarade för orientering, olika delmoment och för sig själva.

Färnebo, eller Färnebofjärdens Nationalpark är en av Sverige 29 Nationalparker. Här möts norr och söder. Limes Norlandicus, den biologiska gränsen mellan Svealand och Norrland, korsar nationalparken. I Färnebofjärden finns mängder med fåglar och andra djur. Utter och bäver är inte jätteovanliga. På vintern visar sig uttern ofta vid Naturrum i Gysingen, i parkens norra del. Det finns också gott om havsörn. Jag har gjort flera kajakturer i Färnebofjärden och har varje gång sett havsörn. På vintern kan man se spår efter lodjur.

När man är ute på tur är maten en av de viktigaste bitarna tycker jag. Tidigare var det inte så viktigt, men ju mer tid jag spenderat utomhus och i tält, desto viktigare har matlagningen i fält blivit. Jag torkar oftast min egen mat när det är längre turer på gång. När jag är ute bara några dygn med en grupp, kan man lyxa till det och ta med en del riktigt fin mat! Här hade jag turen att springa på lite trattkantareller. Dessa blev perfekt till ena kvällen middag som bestod av smörstekta trattkantareller, stekt potatis, fint kött och bearnaisesås. En av de andra kvällarna experimenterade jag och en kollega med olika sätt att baka pizza. Vi hittade en grym lösning med två stekpannor och med värme både underifrån OCH ovanifrån. PERFEKT resultat!