Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'kp_get_client_id' not found or invalid function name in /var/www/naturebyandreas.se/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Träning som guide och fjälledare - Nature By Andreas

Träning som guide och fjälledare

Att jobba som guide och fjälledare innebär att du har en arbetsplats som bjuder på alla typer av väder. Alla. Ofta bär man ryggsäck. Ibland bär man tungt. Ofta är det backar och höjdskillnader. Ibland väldigt brant och högt, som vid min senaste guidning till Kilimanjaro (LÄNK). När man jobbar på detta vis är det en del av jobbet att hålla sig i form och dyka upp i bra kondition. Jobbet är inte ”endast” de där nätterna i tält på berget.

När man guidar blir det en hel del prat om träning och jag som guide får ofta mycket frågor kring hur jag förbereder mig. Därför tänkte jag skriva några rader om just träning och fysisk förberedelse för en vandringsresa eller expedition eller helt enkelt mitt jobb 🙂 Hoppas att det kan vara av intresse även för dig som funderar på att göra en vandring till Kilimanjaro eller Everest base camp eller Inkaleden (LÄNK), fjällvandra i svenska fjällen eller bara vill må bättre hemma?

Nog om det. Nu kör vi!

Jag delar in min förberedelsetid i perioder. Varje period har ett visst syfte eller funktion.

Period 1:
+3 månader till nästa vandring/expedition. Syfte att bygga upp kroppen. Hård styrketräning på gym. Enstaka, kortare konditionspass, främst löpning, 1 gång per vecka. Annars stryrketräning 4-6 dagar per vecka.

Period 2:
2 månader till nästa vandring / expedition. Lite lättare styrketräning. Mest fokus på ben och rygg. Börjar lägga in mer kondition, gärna med variation såsom löpning(med ryggsäck), cykling, roddmaskin, cross-trainer, raska promenader (med ryggsäck). 2-3 pass styrketräning per vecka. 2-3 konditionspass per vecka.

Period 3:
2-3 veckor kvar. Störst fokus på löpträning. Längre och längre löppass, alltid med ryggsäck. I detta skede är det viktigt att börja vänja kroppen vid många / långa pass. Under en vandring, speciellt som guide, är man lätt aktiv och uppe och rör på sig 12-14 timmar per dygn, man sitter ganska sällan ner. Kroppen måste vara van vid långa pass.

Period 4:
Resan eller vandringen genomförs och det är ofta ett ganska maffigt träningspass i sig 🙂

Period 5:
Återhämtning, 1 vecka. Mycket mat. Mycket promenader. Enstaka korta, lätta löppass. Sedan tillbaka till Period 1

Blandade tips:
-träna alltid oavsett väder.
-träna även om du är förkyld eller lätt sjuk. Den enda gången man INTE TRÄNAR är om man har ont i halsen. Är du snuvig och förkyld? Ta ett lätt löppass eller en promenad med ryggsäck.
-ibland får man för ont om tid för det där perfekta gympasset. Men gör the next best thing då?
-skynda långsamt. Skydda dig mot skador genom att öka sakta.
-kör flera pass (i god tid!) med all ”riktig” utrustning. Ta på dig kängorna, samma strumpor som du ska ta på vandringen, packa ryggsäcken och gå ut och känn hur det känns. Jag gör så med all ny utrustning.
-man blir bra på det man tränar…ska du bestiga ett berg – gå i backar med ryggsäck och kängor. Man kan inte enbart träna på gym.
-lås dig inte vid löpträning. Blanda gärna in t.ex. cykling, simning eller kajakpaddling

Detta är kortfattat mina tankar om träning inför en expedition eller vandring eller träning som guide. Har du några frågor eller tankar? Tveka inte att droppa mig ett mail på info@naturebyandreas.se

Vi ses på en topp där ute!

/Andreas