Marsa Nakari

Marsa Nakari ligger cirka fyra timmar söder om Hurgada, precis vid Egyptens kust mot Röda Havet. Marsa Nakari är ett dykläger som verkligen ligger mitt ute i ingenstans. På ena sidan är det Röda Havet, med korallrev och fantastiskt undervattensliv och på andra sidan finns det bara sand. Eftersom man bara åker hit av EN enda anledning, är läget faktiskt riktigt grymt. Dykning, dykning, dykning. Det är det enda man gör här.

Dive campet erbjuder några olika typer av boende. Dels finns murade sten-bungalows, charlets, och så finns det två typer av tält. Ett stort och ett större. Ja, just det. Det större tältet har en dubbelsäng istället för två enkelsängar. Båda tälten har en fläkt.

Marsa Nakari Marsa NakariMarsa Nakari

House reef
Nere vid vattnet finns ett dykcenter eller ett dive shed. Hör förvarar man sin utrustning och det är härifrån man utgår för varje dyk. Systemet är så att man bestämmer sig för var man vill dyka, skriver upp sig på en tavla och sen dyker man själv. Revet har två sidor, norra och södra. Man kan gå i och ur vattnet via stranden eller bli utkörd med en zodiac och simma in till land eller bli hämtad med zodiac igen.
Jag gillade verkligen upplägget och friheten. Att kunna kliva i vattnet när man vill, att dyka i sin egen takt och bara vara beroende av sig själv och sin dive buddy är riktigt trevligt! Vill man göra nattdyk går det hur bra som helst.

Dolphin House
Förutom dykning på husrevet blev det några utflykter. Dels dök vi på ett mindre vrak på en dive site som heter Abu Ghusson och så dök vi på en dive site som heter Dolphin House. varför den så? Well…just det, för att det finns delfiner där. MASSA delfiner.
För att koma till dolphin house åker man speed boat i ca 25 minuter. Medan vi gör oss redo för att hoppa i för första dyket, kommer ett stort stim med delfiner. Platsen vi befinner oss på är ett slags naturreservat och tyvärr får man inte dyka just där vi är när delfinerna kommer. Men…man får snorkla. Så alla släpper allt vi har i händerna, drar på oss fenor, mask och snorkel och hoppar i vattnet.
VILKEn upplevelse! Stimmet med delfiner är stort, säket femtio delfiner som simmar runt oss, under oss och som bryter ytan, medan de kollar in oss. Mitt i stimmet finns en delfin-unge som är pytteliten. Hur häftigt som helst. Som närmst kommer delfinerna innom en armlängds avstånd och bara glider förbi. Helt underbart!

När delfinerna lämnar oss fortsätter vi förberedelserna för de två dyken vi ska göra.
Det första dyket simmar vi igenom en grotta med öppningar i taket där solen lyser ner och bildar strålar av ljus genom vattnet. Mycket häftigt. Någon minut i i grottan möts vi av en frisimmande murräna som simmar mot oss och förbi. Sikten är fenomenal och temperaturen i vattnet på 25 meters djup är runt 28 grader.
I slutet av andra dyket blir jag påmind om hur viktigt det är att ha en dive buddy man litar på. En av de andra deltagarna i gruppen ligger mycket lågt på luft. Vid vårt säkerhetsstopp på 5 meter i 3 minuter, signalerar hon att hon har 10 BAR kvar. Dykguiden signalerar att hon och hennes dive buddy genast ska gå upp och simma tillbaka till båten. Hon börjar gå upp, men ändrar sig och simmar ner igen. När hon till sist kommer upp på ytan har hon inte ens luft kvar för att blåsa upp sin BCD, utan blir stressad när den inte blåses upp. Dykguiden ber henne att blåsa upp den manuellt och det tar ett tag innan hon fattar vad hon ska göra. Helt enkelt en myket onödig situation som inte ska uppstå. Slarvigt.

Elphinstone
Ett dyk på dive siten Elphinstone har stått på min bucket list länge. Elphinstone är ett ca en kilometer långt rev som ligger mitt ute i vattnet, ca 20 minuter med båt från Marsa Shagra. Det har olika platåer på olika djup. I en änden finns chans att se hammarhaj och i andra änden finns chans att se manta rays.
Vi hade ett fantastiskt dyk med bra visibility i vattnet och turen att få se hammarhajar, en napoleonfisk och en havssköldpadda. Hur häftigt som helst. Sista hälften av dyket simmar vi längs revets långsida och det är en del motström. Det är fullt med färg och liv vid revet och vi ser en mängd fiskar.
En av kraven för att få dyka på Elphinstone är att man är Advanced och att man har minst 50 dyk. Fattade inte riktigt varför tills vi var där. Eftersom det är ett ganska djupt dyk och eftersom det är ännu djupare ner till bottnen, är det viktigt att ha koll på sitt djup. Det är superlätt hänt att man dippar ner under 30 meter. Det som hände i vår grupp är att en dykare går ner till 40 meter. Han kommer upp i dykbåten med 40 BAR kvar och tycker att det är hur lugnt som helst, “no problem”, en anna dykare får slut på luft med en tredjedel kvar av dyket. Han får dela luft med sin dive buddy. Vad hade hänt om dessa två var ett dykteam? På vägen in till land får vi besök av ett stim delfiner. De är jättestora och väldigt nyfikna. Vi får en riktig show med hoppande och närgångna delfiner. Underbart!

Undervattensfotografering
En av mina ambitioner är att börja med undervattensfotografering så småningom. På denna resa har jag endast använt en GoPro. Som fotograf smärtar det att använda “endast” en gopro för att fota alla dessa fantastiska upplevelser jag haft. Man ser “bilder” överallt när man dyker och jag saknade en riktig kamera med blixtar. Nästa gång…

Summering
Marsa Nakari och Red Sea Diving Safari har gett mig en grym upplevelse! Dive campet är väldigt välordnat. Säkerheten är god och allt är bra organiserat. Personalen är grymt trevliga, allt från städarna till kökspersonalen till dykpersonalen. Toppen!
Dykningen då? Well, jag blev inte direkt besviken. När jag summerar mina dyk och mina upplevelser så har jag sett så mycket! Husrevet är fantastiskt och bjuder på en stor variation av undervattensliv. Jag kan varmt rekomendera Marsa Nakari elle något av deras syster-camps.