Kilimanjaro: Afrikas högsta berg

Beläget i Tanzania är Kilimanjaro Afrikas högsta berg, med en höjd på 5 895 meter över havet. Berget är en populär turistdestination och en stor utmaning för vandrare och klättrare från hela världen.

Namnet Kilimanjaro härstammar från det swahiliska ordet ”kilima,” som betyder ”litet berg,” och ”nyiro,” som betyder ”vitt.” Berget kallas så eftersom det ofta täcks av snö och is, trots att det ligger nära ekvatorn. Faktum är att Kilimanjaro är det enda stället på ekvatorn där glaciärer finns. Tyvärr har glaciären minskat i storlek de senaste 30+ åren på grund av den globala uppvärmningen.

Kilimanjaro består av tre olika vulkaner: Kibo, Mawenzi och Shira. Den högsta toppen, Kibo, är en sovande vulkan som senast utbröt för över 360 000 år sedan. Mawenzi och Shira är också sovande vulkaner, men de är mycket äldre och har mer utskurna former.

Att bestiga Kilimanjaro är en utmanande men givande upplevelse. Berget har flera vägar som leder till toppen, men den mest populära är Marangu Route, som är känd för sin relativa lätthet och bekväma hyddor för övernattningar. Andra vägar inkluderar Machame Route, som är känd för sin vackra natur, och Rongai Route, som är den enda vägen som börjar från norra sidan av berget. Northern Circut är den väg där jag guidar och startar på södra sidan av berget och slingrar sig runt hela bergsmassivet på norra sidan.

Oavsett vilken väg du väljer är det viktigt att vara väl förberedd för bestigningen. Vädret på Kilimanjaro kan vara oväntat, med temperaturer som varierar från varmt och fuktigt vid bergets fot till fryspunkten vid toppen. Faktum är att du under bestigningen passerar flera klimatzoner. Bra klädsel och utrustning, samt acklimatisering till hög höjd, är avgörande för en lyckad bestigning. Det är också en bra idé att anställa en respekterad guide, eftersom berget kan vara farligt om du inte är förberedd. Det är faktiskt så att du inte får bestiga berget själv, utan en lokal guide. Är du ovan vid expeditioner och hög höjd är det en mycket god idé att använda en seriös aktör.

Om du planerar en resa till Kilimanjaro och har frågor om utrustning, träning eller något annat, får du gärna kontakta mig.

info@naturebyandreas.se