Guidejobb i Tanzania + Kilimanjaro 2019 åt SWETT

Wow! Afrikas tak. Världens högsta fristående berg. En av The Seven Summits. Kilimanjaro. I made it!

Jag är tillbaka i Sverige efter att guidat en SWETT-grupp till toppen av Kilimanjaro, 5895 meter över havet. Det var precis så magiskt som det låter. Och hundra gånger jobbigare.

Arrangemanget startade i Arusha där jag och en kollega tog emot våra gäster, nästan 30 stycken. Vandringen startade dagen efter i Londorosi Gate. Vi mötte vårt lokala team som bestod av över 80 personer – bärare, kock, assistenter, lokala guider och många, många fler. Dessa fantastiska människor slet i över en vecka för att hjälpa oss till toppen av Kilimanjaro.

På Kilimanjaro kan man gå flera olika vägar för att nå toppen. Vår väg till baslägret Barafu camp gick via Big Tree Camp till Shira One. Väl här hade vi gått i brutalt regn i två dygn och väl framme vid Shira One är all vår personliga utrustning och tält HELT genomblöt. Vi fortsätter vandringen via Shira camp Two, Baranco Camp, upp för Baranco Wall till Karanga Camp och vidare till Barafu Camp som är mount Kilimanjaros basläger.

Vandringen är minst sagt händelserik och vi har sjuka gäster, sjuka porters, nerkylda porters, skärsår, höjdsjuka, dimma, snö och utmattning. Att bestiga Kilimanjaro är ingen lek. Det blir vi verkligen varse!

Topptur. Vår topptur startar 23.00 torsdag kväll, efter tre timmars sömn. Vi packar och äter en lätt frukost and off we go. I pannlampornas sken ringlar sig flera hundra klättrare upp längs bergets sida mot Stella point och vidare mot målet Uhuru Peak – Freedom Peak – 5895 m över havet.

Några gäster startar inte på grund av sjukdom. Några vänder vi under vägen och några vänder självmant. Totalt kom 22 av 27 gäster upp till toppen, till Afrikas tak. Vilken bedrift. Grymt jobbat alla. Verkligen.

Resan är svår att sammanfatta i ord och jag tänker inte försöka återge alla detaljer. Låt oss bara säga att det var en riktigt, riktigt utmanande vandring under riktigt, riktigt hårda förhållanden 😉 Jag är glad att jag hade två grymma kollegor på plats med mig. Tack!

 

I Januari åker jag tillbaka för SWETTs räkning och guidar ännu en grupp mot toppen!