Expedition i Afrika – Förberedelser

Expedition Afrika

Några känner till det, men inte alla. Om 4 veckor åker jag på en lång expedition i Afrika!

Jag kommer att spendera nästan 3 månader i Afrika. Jag utgår från Kapstaden i Sydafrika och kommer med en expeditionsutrustad 4×4 åka i en stor cirkel genom hela södra delan av kontinenten Afrika. Totalt är det 3 bilar som åker tillsammans och jag har hyrt en plats i en av dem. 

Nu börjar nästa fas i mina förberedelser inför min Afrika-resa. Den 1 september flyger jag till Kapstaden för att möta upp de andra expeditionsdeltagarna. Jag känner ingen sedan tidigare och åker ensam. Det kommer bli superspännande!

De veckor som jag har kvar måste jag ägna åt att noga gå igenom min packning. Varje deltagare kan endast ha med sig ett väldigt begränsat bagage. ALLA mina saker måste rymmas i en låda med måtten 50x45x30cm. Alltså ungefär ett handbagage… Inför en resa som denna skulle jag enkelt kunna fylla detta utrymme med endast kamerautrustning…Detta kommer kräva noga planering 🙂

När vi väl lämnar Kapstaden är planen att följa kusten österut och sedan köra genom Lesotho och Swaziland, in i Moçambique, genom Zimbabwe och Zambia till Malawi. Här kommer några expeditionsdeltagare att åka hem och några nya tar deras platser. Sedan fortsätter resan tillbaka genom Malawi och Zambia, genom Botswana till Namibia, som vi följer söder ut tillbaka till Kapstaden. Phu! Shit, vilken resa det kommer att bli!? Planen är såklart preliminär och saker som säkerhetsläget kommer påverka rutten. Vi har redan gjort en ändring och valt att inte åka för långt norrut i Moçambique på grund av risken att bli rånad.

Längs vägen sover vi i tält i så stor utsträckning som möjligt. Vi lagar vår egen mat på eget gaskök och vi bestämmer själva hur dagarna ska se ut! Det kommer bli en del stränder, berg, bush, djur, byar och städer. Jag har höga förväntningar på naturen och djurmöten och så ser jag verkligen fram emot att få uppleva Afrikas landsbygd och lokalbefolkning, långt bort från turistiga områden. Jag har tidigare varit i Kenya, på safari, och det var fantastiskt fint, men inte speciellt genuint, vad gäller människomöten.

I dag är det 1 Augusti och jag har fyra veckor kvar i Sverige. Dagens plan är att se över lite försäkringar och att gå en runda till till vaccinationsbyrån. Jag har några grejer att ta ställning till. Utöver alla vaccin och sprutor och tabletter jag redan tagit, måste jag bestämma om jag vill vaccinera mig mot Dyfteri, Meningokock, Malaria, Rabies och en ny stelkrampsspruta. Låter väl lite overkill med allt det där, eller?

De kommande veckorna blir det fler inlägg här på bloggen. Under själva resan följer du enklast vad som händer via Nature By Andreas på Facebook.

 

Over and out!