Certifierad Wilderness First Responder!

Efter 12 dygn är jag tillbaka i verkligheten. Jag har varit i vackra Tromsø, i norra Norge. Där har jag gått en mycket omfattande första hjälpen-utbildning utformad speciellt för otillgänglig vildmarksmiljö. Kursen heter Wilderness First Responder och är en NOLS-kurs som ger ett internationellt certifikat.

Under kursen har det blandats en mängd föreläsningar med otaliga scenarion, där vi som varit kursdeltagare turas om att agera patient eller rescuer. Just det, hela kursen är på engelska. Allt. Så nu har man vant sig vid massa engelska termer, uttryck och förkortningar.

De område vi behandlat är många. Allt från bredare områden som chock, muskulära skador och blödningar till lite smalare områden som åska, reproduktionsorgan och skorpioner.
Svårt att beskriva hur omfattande kursen faktiskt varit.

Under en Wilderness First Responder-kurs ingår även ett nattscenario. Eftersom vi befann oss långt norr om polcirkeln, hade vi såklart vacker midnattssol. Så nattsvart var det inte direkt. Detta scenario är iallafall mycket mer omfattande än de vi tidigare gjort och alla skadade var externa statister med massa teaterblod och öppna sår, benbrott och lösa kroppsdelar. Tillsammans med två andra rescuers fick jag ta hand om en kvinna som blivit attackerad av en björn. Hon hade ett stort öppet sår på magen med inälvor som hängde ut och en öppen fraktur på vänstra underbenet. Utöver detta var hon på väg in i chock och hade låg medvetandegrad.
Under det inledande omhändertagandet hade en av mina co-rescuers fått instruktioner om att simulera ett diabetes fall och svimma. Så plötsligt hade vi två patienter på två rescuers. Mycket besvärligt.

Allt som allt har Wilderness First Responder-kursen varit mycket utvecklande. I mitt jobb som instruktör och guide i fjällen är detta en OTROLIGT viktig färdighet att ha. Mycket i utbildningen handlar om att kunna improvisera med det man har. Något som en ambulanspersonal knappast behöver oroa sig för. Men vi som jobbar med friluftsliv utomhus i otillgänglig terräng måste besitta en förmåga att lösa de problem som uppstår med det man har.

Utöver själva första hjälpen-utbildningen har det varit väldigt givande att träffa alla andra deltagare. Det är jättetrevligt att träffa likasinnade människor från hela världen.

Om du funderar på om en Wilderness First Responder-kurs är nått för dig, går det jättebra att maila mig på info@naturebyandreas.se så ska jag göra mitt bästa att besvara dina funderingar eller sätta dig i kontakt med en instruktör. Känns två veckors utbildning lite maffigt och dyrt, håller även jag i första hjälpen-utbildningar då och då. Hör av dig om du vill veta mer!

Stort tack till alla deltagare och stort, stort tack till NOLS-instruktörerna Lena och John!

P.S. Tack till Lena Conlan för vissa av bilderna.