Mer torkad fjällmat

Imorgon söndag åker jag mot nästa äventyr. Denna gång blir det nästan två veckor i tält i närheten av Tromsö. Jag ska gå en omfattande första hjälpen-kurs som heter NOLS Wilderness First Responder. Mer om denna kurs i ett kommande blogginlägg 😉

Hur som helst är detta ett jättebra tillfälle att prova lite nya recept på torkad fjällmat. Eller snarare torkad mat som är lämplig som fjällmat. Man kan såklart använda torkad mat på andra typer av turer. Vad gäller recept så ska jag till exempel testa en laxpasta med italiensk pecorinoost och bladspenat. hur gott låter inte det!?Tänk att ha en sån måltid på nästa fjällvandring eller kajakpaddling? Förutom att laxen håller sig längre när den är torkad, så väger den mindre och tar mindre plats. 380g färsk lax väger ca 130g när den är torkad! Är man ute två dygn spelar det ju inte lika stor roll hur mycket maten väger, då kan man snarare lyxa till det med “tunga” och färska matvaror. Men gör man lite längre turer och expeditioner gör torkad fjällmat STOR skillnad i vikt och packvolym!

Recept för laxpasta:
Pasta 1 port.
Torkad lax ca 1dl (torkad)
Spenat 1 dl (torkad)
Pecorinoost 2msk (torkad)
salt+peppar

Förbered genom att blötlägga laxen i varmt vatten i ca 30min.
Koka upp pastan. När den är nästan klar häller du i laxen och spenaten. Låt ligga i 30 sekunder. Häll av nästan allt vatten. Rör runt och strö på ost och salt och peppar.
Ät. Njut.
Hur enkelt som helst!

Vad är ditt bästa recept på torkad fjällmat?